Bolile cardiovasculare

AFECTIUNILE PRINCIPALE

Bolile cardiovasculare constituie in prezent un adevarat flagel in tarile industrializate, le fel cum erau considerate altadata variola sau tuberculoza. Bolile cardiovasculare cuprind mai multe boli care afecteaza aparatul cardiovascular la diferite niveluri.


ATEROSCLEROZA

Ateroscleroza se caracterizeaza prin prezenta de depozite de grasime pe peretele arterelor (placi de aterom) care jeneaza circulatia sangvina.Aceasta boala poae afecta arterele inimii(coronarele), care in acest caz sunt incapabile sa-i furnizeze acesteia sangele oxigenat de care are nevoie. Ateroscleroza coronariana constituie prima cauza de mortalitate in tarile occidentale. La debut, ateroscleroza nu produce in general niciun simptom. Prezenta ei poate fi relevata printr-o durere toracica asemanatoare unei constrictii si declansata uneori de un efort fizic (angor pectoris) sau printr-un infarct miocardic. Ateroscleroza poate afecta si alte artere, in special pe cele ale creierului, in acest caz existand un risc de accident vascular cerebral, si pe cele ale membrelor inferioare, ce presupune un risc de reducere sau oprire a circulatiei arteriale la acest nivel (ischemie).

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

Tensiunea sau presiunea arteriala se exprima (masoara) in milimetri coloana de mercur. Valoarea maxima a tensiunii arteriale (tensiunea sistolica) se inregistreaza cand inima se contracta si trimite sangele in artere.Valoarea minima a tensiunii arteriale (tensiunea diastolica) se masoara dupa ejectia sangeliu, in timpul fazei de repaus a inimii. O crestere anormala a tensiunii arteriale peste 140/90mmHg, masurata in repaus, in pozitie culcat si la mai multe determinari, corespunde unei hipertensiuni arteriale. De obicei, medicul spune 14/9 pentru a exprima aceasta tensiuni. Hipertensiunea este foarte frecventa ; ea afecteaza intre 5 si 15% din populatie. Neproducand in general niciun simptom, adesea e descoperita intamplator, cu ocazia unui examen medical de rutina. In 90% din cazuri, cauza ramane necunoscuta. Sceasta boala favorizeaza o crestere a volumului ventriculului stang si poate determina complicatii grave la nivelul creierului, al rinichilor si al ochilor.

ALTE BOLI

Bolile muschiului cardiac(cardiomiopatii si miocardite) sunt foarte diverse. Ele sunt insotite in general de o dilatatie si/sau de o marire a volumului ventriculului stang, insotite de o deficienta in functionarea pompei cardiace. Formarea unui cheag de sange in sistemul venos, cel mai frecvent la nivelul gambelor, determina aparitia unei tromboflebite al cerei risc principal consta in migrarea unei parti din cheag spre inima si spre plamani (embolie pulmonara).

Articol adaugat in: 12-08-2019
Vizualizari: 2133

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate