Tinerii fumatori prezinta riscuri crescute de sinucidere fata de nefumatori

Risc crescut de sinucidere la tinerii fumatori
Baietii care fumeaza constant incepând cu varsta de 14 ani sunt de patru ori mai dispusi la acte suicidare pâna la varsta de 34 de ani, decât ceilalti tineri, arata un studiu finlandez, citat de Reuters Health.

"Consideram aceasta descoperire este importanta deoarece unul din cinci adolescenti finlandezi sunt fumatori de la 14 ani", a declarat dr. Kaisa Riala din Spitalul Universitar Oulu din Finlanda.

Dr. Riala a analizat informatii culese de la 10.934 de indivizi nascuti in Finlanda in 1966, folosind date din registrul national al spitalelor din Finlanda. Datele despre fumatorii pâna la varsta de 14 ani au fost obtinute prin chestionare.

Dintre 5.034 de barbati cuprinsi in studiu, 2.6% care fumau zinic incepand cu varsta de 14 ani s-au sinucis pana la varsta de 34 de ani, in comparatie cu 0.8% dintre cei care fumeaza doar ocazional si cu doar 0.4% care se sinucid, fara sa fumeze deloc, au relevat cercetarea.

Cand cercetatorii au comparat factorii de risc in privinta sinuciderii si problemele de natura psihiatrica ale barbatilor care in mod obisnuit fumeaza in adolescenta au un risc crescut cu 4,5% de sinucidere fata de restul tinerilor.

Totusi, cercetatorii nu au descoperit o legatura intre varsta mica la care s-au apucat de fumat si riscul crescut de sinucidere la fete, dar de asemenea, procentul celor care fumeaza si se sinucid este de 4.2%, fata de 1.2%, procentul fetelor care nu fumeaza dar care se sinucid.

in privinta barbatilor, 3.3% dintre fumatori se sinucid, fata de 1,2% care se sinucid si care sunt doar fumatori ocazionali.

Fumatul este cunoscut ca un factor adjuvant in a determina sinuciderile, dar nu exista studii relevante care sa arate in ce fel depresia este legata de consumul de tigari la barbati in comparatei cu femei.

Cercetatorii au aratat ca fumatul genereaza un nivel scazut de serotonina si reduce nivelul de substante chimice din creier care sunt responsabile de depresie si agresivitate. Nivelul de testosteron este mai crescut la fumatori, ceea ce ar putea explica riscurile crescute de sinucidere in cazul lor.

Sursa: Reuters Health
http://www.reutershealth.com
Articol adaugat in: 28-06-2015
Vizualizari: 4048

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos: