Intepaturi de insecte si paianjeni

Intepaturile celor mai multi păianjeni si insecte, printre care țăntari, muste, purici si plosnite au aspect similar si nu sunt periculoase. De obicei, injectarea de lichid salivar sau de venin in piele provoacă o mică tumefiere pruriginoasa, care persista câteva ore sau zile. Intepaturile sunt rareori periculoase; totusi, țăntarii din anumite zone transmit boli, de exemplu malarie si encefalita. Pentru persoanele alergice la înțepături de insecte sau păianjeni, asemenea înțepături pot provoca traume grave si chiar șoc anafilactic, care pune viata in pericol. De asemenea, Intepaturile câtorva păianjeni, capuse si insecte sunt otravitoare sau asociate unor boli specifice.

Pentru intepaturile care nu sunt grave, ținta tratamentului este doar micșorarea disconfortului. În rarele cazuri de înțepături care provoacă reacții severe, este esențială obținerea imediată a ajutorului medical.


SIMPTOME

Majoritatea Intepaturilor de insecta produc doar iritatie minora si simptome cum ar fi: tumefiere la locul înțepăturii, mâncărimi sau arsuri, amorțeala sau înțepături locale.Intepaturile unor insecte si a paianjenilor veninosi pot produce următoarele simptome: durere intensă, rigiditate; dureri ale articulatiilor, spasme musculare, dureri abdominale, febra sau frisoane, dificultati de respiratie si înghițire, rană ulcerata care se extinde, tulburări de vorbire, convulsii. Uneori, o intepatura de insecta sau păianjen provoacă o reacție potențial mortală numită șoc anafilactic. Simptomele acestuia sunt: edem rapid in jurul ochilor, buzelor, limbii sau gâtului, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare sau raguseala, mâncărimi, crampe intense sau amorțeala, ameteli, o erupție rosie sau urticarie, pierderea conștientei.

Capuse

Desi majoritatea intepaturilor de capusa sunt neprimejdioase, cateva specii pot provoca boli periculoase pentru viata; Febra patata a Muntilor Stancosi si Boala Lyme. Capusele pot transmite si tularemia, febra recurenta si o afectiune nou identificata si potential mortala numita ehrlichioza. Rareori, o intepatura de capusa poate declansa o paralizie, care incepe prim amoteala si durere a picioarelor si poate duce la insuficienta respiratorie.

PREVENIRE

Evitarea sau indepartarea precoce a capuselor este cel mai bun mod de prevenire a FPMS. Aveti grija daca va ocupati cu gradinaritul, campati, tundeti iarba sau va plimbati pe pajisti sau in paduri unde traisc capuse. Majoritatea capuselor vietuiesc in apropierea solului, asa incat purtati pantofi si pantaloni lungi bagati in sosete. Pulverizati pe imbracaminte solutie ce tine insectele la distanta. Tunderea frecventa a gazonului ajuta la reducerea populatiilor de capuse. Inspectati cu atentie gleznele, talia si parul, de mai multe ori pe zi si la culcare. Capusele se vad cel mai bine pe imbracamintea de culoare deschisa; culoarea alba, caldura si mirosul de transpiratie le pot atrage. Puneti cainelui sau pisicii dumneavoastra o zgarda impotriva puricilor.

Articol adaugat in: 13-08-2019
Vizualizari: 4701

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate